Vanha Veikkaus teki viimeisenä vuotenaan ennätystuloksen

Vuosi 2016 oli erillisinä yhteisöinään olleiden Fintoton, Veikkauksen ja RAY:n viimeinen toimintakausi. Yhden aikakauden loppu oli samalla historian paras, kun katsotaan Raha-automaattiyhdistyksen ja Veikkauksen tulosta. Fintoton tulos puolestaan painui miinukselle. Aiheesta uutisoi muun muassa Kauppalehti helmikuussa.

Suomen rahapelimarkkinoilla liikkui viime vuonna kokonaisuudessaan 3 530 miljoonaa euroa, kun mittarina käytetään liikevaihtoa. Tämä on noin kolme prosenttia enemmän kuin vuonna 2015. Kilpailu etenkin digipuolella on ulkomaisia toimijoita vastaan kovaa; nämä veivät markkinaosuudesta kahdeksan prosentin siivun. Suosituimpia ulkomaisia rahapeliyhiötä ovat mm. Casinohuone sekä JackpotCity.  Vanhamuotoisen Veikkauksen tulos ylsi kuitenkin 582,6 miljoonaan euroon, mikä on 8,5 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Päättyneen tilikauden liikevaihto 2 204,5 miljoonaa euroa (+5,2 %), mihin ovat vaikuttaneet Veikkauksen tuoteuudistukset, uudet pelit ja palvelut.

Tuloksesta arpajaisveron osuus valtiolle 110,2 miljoonaa ja arvonlisäveron osuus 25,5 miljoonaa euroa. Opetus- ja  kulttuuriministeriölle Veikkaus maksoi 81 miljoonaa euroa jakamattomia voittovaroja.

Yli 135 000 suomalaista liittyi viime vuonna Veikkauksen kanta-asiakkaaksi. Yhtiön kuluttajaverkkokaupassa (veikkaus.fi) asioi viikkotasolla keskimäärin 510 000 ostavaa asiakasta. Suomalaisesta rahapelaamisesta Veikkauksen osuus on noin puolet, 51,3 % vuonna 2016.

Loton, Suomen suosituimman rahapelin, suosio kuitenkin laski: liikevaihto laski edellisvuodesta 13 % ja oli 380 miljoonaa euroa. Liikevaihdon laskuun uskotaan vaikuttaneen erityisesti edellisvuotta alhaisemmat voittopotit. Muita mahdollisia syitä ovat myyntipaikkojen henkilöstön suullinen markkinointikielto, siirtymä muihin pottipeleihin sekä kestopelien väliaikainen keskeyttäminen. Edellä mainitut toimet tehtiin, sillä marraskuussa Lotto uudistui: pelissä voittaa nyt useammin ja myös suuria potteja on tarjolla aiempaa tiheämmin.

Digipeleistä voiton veivät nettiarvat, joiden liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 17,7 %. Vuonna 2016 tuli myyntiin yksitoista uutta nettiarpaa, ja valikoimaa on luvattu laajentaa entisestään.