Rahapelimonopolia kannatetaan Suomessa

Suomalaisia ei haittaa rahapelien ja eri nettikasinoiden keskittyminen Veikkauksen monopolivallan alle, kertoo kysely, jonka Yle teetti loppuvuodesta 2016 Taloustutkimuksella. Rahapelimonopolia kannattaa 66 prosenttia kyselyyn vastanneista, kun taas 20 prosenttia haluaisi purkaa sen. Tulos kertoo muun muassa suomalaisten luottamuksesta valtioon ja instituutioihin.

Monopolin purkamisen kannalla ovat etenkin 25–35-vuotiaat miehet, säilyttämisen kannalla taas yli 65-vuotiaat naiset. Epävarmimpia mielipiteestään ovat 35–49-vuotiaat sekä 65–79-vuotiaat. Kaikissa väestöryhmissä kuitenkin enemmistö kannattaa nykytilanteen säilyttämistä ennallaan.

Vuoden 2017 alusta lähtien syntyi uusi Veikkaus, jonka alaisuudessa toimivat aiemmin itsenäiset Fintoto ja Raha-automaattiyhdistys. Muutosta Veikkauksen tyyppiseen asemaan ei näillä näkymin ole tulossa, sillä Euroopan komissio on antanut sille hyväksyntänsä viimeksi pari vuotta sitten. Jos monopolijärjestelmä jostakin syystä kuitenkin purettaisiin, sen korvaajaksi saattaisi tulla eräänlainen lisenssijärjestelmä, joka toisi Suomen markkinoille myös kansainvälisiä peli- ja vedonlyöntiyhtiöitä kuten Unibetin. Luonnollisesti nämä ovatkin eniten monopolin purkamisen kannalla.

Suomen kansalaiset puolestaan voivat Taloustutkimuksen tutkimuspäällikön Juho Rahkosen mukaan kokea, että valtio voi järjestää rahapelien kaltaisia palveluita, joilla on yhteiskunnallista merkitystä. Monessa muussa maassa koetaan toisin. Lisäksi Suomessa saatetaan katsoa, ettei rahapelaaminen ole selkeästi luokiteltavissa liiketoiminnaksi. Huolena on myös se, että mikäli Suomen rahapelimarkkinat vapautettaisiin kilpailulle, voittovarat valuisivat veroparatiiseihin.

Kyselyyn vastasi eri ikäluokista ja eri puolilta maata 1073 suomalaista joulukuussa 2016. Sen virhemarginaali on +/- 3 prosenttiyksikköä.